Een Product Owner training duurt over het algemeen niet lang, gemiddeld 2 dagen. De meeste trainingen zijn klassikaal. Uiteraard zijn er ook een aantal online varianten.
De inhoud van een Product Owner training kan je opdelen in twee hoofdonderdelen:
Het eerste deel gaat in op de Scrum methode zelf. Hierin worden de verschillende rollen, bijeenkomsten en lijsten behandeld. Scrum is geen rocketscience dus dit heb je snel door. In een goede training worden theorie en praktijk afgewisseld. Daarom zal vaak ook door middel van een simulatie geoefend worden met Scrum. Gezamenlijk bepaal je een fictieve product of dienst die je al scrummend gaat ontwikkelen. Hier ervaar je hoe het is om bijvoorbeeld een User Story (wens van de klant) goed op te stellen. Of je bepaalt de Definition of Done (wanneer is klaar ook echt klaar). Ook kun je bijvoorbeeld aan de slag gaan met Planning Poker. Dit is een leuke manier om gezamenlijk te bepalen hoeveel tijd je nodig hebt om een User Story af te ronden.
Hieronder vind je de onderdelen die minimaal worden behandeld in een goede Product Owner training:
Het tweede onderdeel wat de inhoud van een Product Owner training bepaalt is de rol en specifieke kenmerken van een goede Product Owner. Allereerst is een Product Owner niet vergelijkbaar met een traditionele projectleider. Bij Scrum is er geen hiërarchie, dus ook geen projectleider die een groep projectleden aanstuurt. Een Product Owner is verantwoordelijk voor het maximaliseren van de waarde van een product voor de klant. Stakeholder management is hierbij een zeer belangrijke factor.
Na een goede Product Owner training ben je in staat een erkende certificering te behalen. Lees hier meer over certificering.